Actueel

Agenda 2020

Lees verder...

Agenda 2020

British Fair 11 en 12 juli 2020

Lees verder...

Nieuw: British scones in het koffiehuis

Lees verder...

History, Gardens & Culture

Winter- en zomer arrangement

11.00 uur: Start op Rosenhaege

Rosenhaege behoort tot de gemeente Winterswijk. Deze gemeente is ontstaan op een dekzandrug langs de Whemerbeek, een oude loop van de Slinge. Dit soort landschappelijk markante plaatsen werden al eeuwen gebruikt als woonplaats.

De historische gebouwen die u op Rosenhaege vindt, komen deels uit het centrum van Winterswijk en zijn op Rosenhaege opnieuw opgebouwd. De Saksische bouwwijze die u op Rosenhaege ziet is typisch voor boerderijen in de Oost-Achterhoek en het Münsterland. Winterswijk behoorde tot 1795 aan de heerlijkheid Bredevoort toe.

Bredevoort was een stad van ridders en adelijken. De hoge adel deelden de gebieden die zij bezaten op in meerdere stukken en gaven deze in leen uit aan de zogenaamde borgmannen. Deze lieden kregen boerderijen en landgoederen in leen of pacht en moesten daar uiteraard voor betalen.

Het voordeel daarvan was dat ze zelf ook nieuwe inkomsten uit deze gebieden konden verkrijgen. Zo ontstond het systeem van de hofhorigheid die tot het einde van de 19e eeuw bleef voortbestaan onder de zogeheten scholteboeren. Meestal woonde de familie op het zogenaamde Scholtengoed waar allerlei kleine boerderijtjes en land toe behoorden die verpacht werden aan kleinere keuterboertjes.

Winterswijk staat bekend om deze  karakteristieke Scholtengoederen. De goederen hebben hun eigenlijke economische dragers in de vorm van horigheid met bijbehorende landbouw en veetleelt al lange tijd geleden verloren. De meeste scholteboeren hebben geen opvolgers om de goederen aan volgende generaties door te geven of te behouden.

Op Rosenhaege proberen wij de gebouwen te behouden door ze een nieuwe economische functie te geven. In de tweehonderd jaar oude gebouwen vindt u onder andere de British Shop, tuinontwerpbureau en het Keltisch Koffiehuis.

Het Keltisch Koffiehuis heet niet zomaar het ‘’Keltisch Koffiehuis’’. Het verdankt de naam aan de bijzondere ”Celtic Goose” die wij serveren en die u mag komen proeven. Na uw ontvangst met de speciale Celtic Goose met koffie of thee, heeft u de gelegenheid door de tuinen te wandelen en de British Classic Shop te bezoeken. Daarna staat er om 13.00 uur een lekkere lunch voor u klaar met een glaasje sekt, heerlijk belegde broodjes, koffie, thee, vruchtensap en vers fruit.

Om 14.15 uur vertrekt u richting Bredevoort.

15.00 uur. In Bredevoort wordt u hartelijk ontvangen door een speciale gids die meer over de historie van Bredevoort zal vertellen. Bredevoort is een klein middeleeuws stadje dat in de loop van de Middeleeuwen ontstond tijdens de aanleg van de zogenaamde hessenwegen die vanuit het westen naar het bisdom Münster liepen. De burcht bestond in eerste instantie uit een versterkte toren om zo de smalle weg of doorgang via het moeras te controleren. De toren werd in de loop der tijd met muren, torens en grachten versterkt.

Bredevoort heeft in zijn rijke historie, ook een bijzondere inwoonster gekend. Het gaat om Hendrickje Stoffels, de levenspartner van kunstschilder Rembrandt van Rijn. Het ouderlijk huis van Hendrickje Stoffels stond vlakbij de Markt in Bredevoort, in de Muizenstraat. Het huis is destijds voor 1620 gebouwd. Helaas bestaat het oorspronkelijke huis niet meer. Op de locatie staat nu een huis uit 1717. Het huis staat naast het Informatiecentrum Bredevoort Boekenstad.

16.00 uur. Op de markt van Bredevoort vindt u ook het middeleeuws aandoende restaurant Bertram. Hier wordt u hartelijk ontvangen alwaar u van lekker kopje koffie, thee of een frisdrankje kunt genieten.

17.00 uur. Na uw verblijf in Bredevoort vertrekt u via de buurtschap ”Het Klooster” richting restaurant ”De Woord” in het buurtschap Corle bij Winterswijk.

Een edelman die op de burcht ”het Walfoort” bij Bredevoort verkeerde, de heer Dirk van Lintelo, kreeg op een dag een hemels teken. Hij moest een klooster bouwen in  het buurtschap ”Het Schaer” tegenwoordig ”Het Klooster” genoemd. Tijdens de heerschappij van Filips II brak er in Nederland in 1566 een grote opstand uit. Hierbij drongen opstandelingen kerken en kloosters binnen. Deze werden totaal verwoest of zwaar beschadigd. Ook het klooster ”t’ Schaer” werd helaas niet ontzien en verwoest.

17.30 uur. Via de buurtschap ”Het Klooster” bereikt u boerderij-restaurant De Woord waar u kunt uitblazen op het nieuw aangelegde terras of in het prachtige gerestaureerde pand. U besluit uw dag meteen  “hap rond de tap“ of een luxe etentje.

Arrangement mogelijk vanaf 10 personen of met minder personen op aanvraag.

Arrangement met luxe etentje: Prijs op aanvraag.

Arrangement met rondleiding en ”Hap rond de Tap” (exclusief dranken tijdens het diner bij De Woord) € 45,50.

Routebeschrijving en begeleidend verhaal ontvangt u op Rosenhaege.

Voor familie- of personeelsfeestjes kan ook een barbecue na afloop bij restaurant ”De Woord” geboekt worden.

Wilt u dit arrangement geheel in ”historische” sfeer beginnen en of afsluiten? Wij raden u dan een overnachting aan bij de middeleeuwse burcht en hotel ”Burghotel Pass”. Voor meer informatie kijk op www.burghotelpass.de

Overzicht Programma

11.00 uur: Start op Rosenhaege
13.00 uur: Sektlunch
14.15 uur: Fietstocht richting Bredevoort
15.00 uur: Rondleiding Bredevoort
16.00 uur: Teatime bij Bertram
17.00 uur Fietstocht richting Corle
17.30 uur: Aankomst bij restaurant ”De Woord”

Hier kunt u het verhaal en de routebeschrijving downloaden en uitprinten

Verhaal historisch arrangement

Routebeschrijving historisch arrangement

Adressen:

Rosenhaege – Bekeringweg 8 – 7107 AM – Winterswijk-Kotten

Bertram – ‘ t Zand 1 – 7126 BE – Bredevoort

De Woord – Corlesweg 45 – 7119 AA – Winterswijk-Corle

Reserveringen via Rosenhaege – info@rosenhaege.nl of 0543 563339

Subscribe!