Actueel

Openingstijden 12.00 tot 17.00 uur.

Corona openingstijden 12.00 tot 17.00 uur Winkel en terras zijn geopend. Tuinen blijven gesloten tot juni.

Lees verder...

Kaartenverkoop aan ingang

Vanwege het concert op 16 augusus zal de kaartenverkoop bij de ingang plaatsvinden. Om 10.30 uur gaan we open.

Lees verder...

Musik Landschaft Westfalen 2020

Lees verder...

Michiel van Kranendonk

Wat Michiel Kranendonk laat zien, getuigt van gevoel voor de werking van het licht, sfeer en stemmingen, en van een grote beheersing van diverse technieken. De basis hiervoor is gelegd aan de Wackers Academie in Amsterdam en de Academie Minerva in Groningen, die beide veel aandacht besteden aan het klassieke vakwerk. Dat hij zich niet beperkt tot één kunstvorm of techniek, zal hiermee zeker verband houden. Op locatie schildert hij in aquarel, olieverf en pastel; in zijn atelier komen kleurhoutsneden en beelden tot stand en werkt hij schetsen uit met de aquareltechniek van de schilders van de Haagse school, dwz door het aanbrengen van vele transparante verflagen en wassingen.

Zijn thematiek wordt bepaald door de weidsheid, dynamiek en het licht van het Nederlandse wadden- en rivierlandschap. Steeds speelt het water een overheersende rol. Het steeds veranderende licht en de getijden maken de haven van Terschelling of een bocht in de Waal steeds weer tot een interessant onderwerp. De wisselende weersomstandigheden leiden tot schilderijen met een variatie aan sfeer, maar Michiel’s voorkeur lijkt te liggen bij rust, licht en evenwicht. Alles is in balans en helder, hoewel soms nevel, mist of regen een mysterieuze stemming oproept. Michiel schildert ook graag stadsgezichten van met name Utrecht en Amsterdam. De monotype in combinatie met pastel is de laatste jaren een geliefd medium geworden dat hij vooral toepast in zijn stadsgezichten.

Voor de kleurenhoutsnede wordt, afhankelijk van de drukgang, in stappen het onderwerp uitgesneden in berkentriplex. Eerst worden de lichte, vervolgens de wat donkerdere en als laatste de donkerste kleuren gedrukt. Hierbij wordt ook de irisdruk toegepast, waarbij wordt gedrukt met in elkaar overvloeiende kleuren. Bijzonder is dat de kunstenaar binnen een oplage vaak varieert met de kleuren, waardoor afdrukken van één houtsnede zeer kunnen verschillen van toon en sfeer.

De bronzen beelden bieden door hun barokke, soms uitbundige vormen een spannend tegenwicht voor de transparante uitstraling van de schilderijen. Een nijlpaard, een stel varkens en chimpansees voeren op humoristische wijze circusacts uit en maken in allerlei standjes muziek. Het fantasierijke huwelijksbootje lijkt een schakel naar het water aan de muur.

Subscribe!